Of sensibleness and being rational

I can't understand certain people's way of thinking, level of understanding. And it kills me eventhough I have nothing related with the issue discussed.

But I do understand the issue. And it hurts.

Sarcastically, shallow sangat tahap/cara pemahaman/penyampaian. Optimisnya, mungkin jahil. Bila jahil, tak jatuh dosa. Kan? Kan? Tapi kena ada rasa tanggungjawab untuk belajar.

Oke, mari aku juga kaitkan dengan agama.

Dalam agama contohnya makcik yang tak reti sambung saf. Dia tak salah kalau dia tak berganjak apabila terbit ruang kosong antara dia dan jemaah lain. Itu isu dia, kejahilan dalam agama. Tapi dia kena belajar, faham, dan hormat peraturan tu.

Kau faham tak apa yang aku cuba ketengahkan? Ironinya pumpang-pumpang kau memang tak cuba faham pun dari isu yang terbit di awalan, pertama-tamanya. Sebab tu boleh beranak-kan isu kedua--ketaksudahan isu awal.

Tak salah jadi sensitif pada isu bertempat sebenarnya. Yang bila kena sensitif tapi tak sensitif walaupun sepatut tahu dan boleh faham tu yang hnsf%#.

The matter should be an easy-peasy issue. Tapi tak pepasal digemburkan jadi perkara lain.

Knowing that such thing could hurt certain people even from the start, but still you want to write it that way, at that time, and even then after being criticized (some people disapprove your writing) a little, still you did not once apologized.

Tahu, kan? Yang niat tak menghalalkan cara. And people won't condemn you, if you are doing it the right way.

Pernah dengar 'you are, what you eat'? I bet 'discuss wisely, it shows you' pun kau tahu sangat.

Payah barangkali nak taip, 'I am so very sorry for posting this, that it hurts certain people due to the issue I brought in it at this time', or 'I am so sorry. Due to my lack of sensitivity, I have hurt some of you here in any way possible through my writing blabla'. Then give your justification.

Again, easy-peasy lemon squeezy je. But then still, tanak tunduk nak berdiri tegak. Sapa tahu resmi padi?

Oke aku dah melalut. Aku ni sebenarnya tak lena tidur. Maaflah.

I am sorry if I hurt any party/individual who happened to read this. Some are intentionally dedicated to a few individuals actually. But then I bet, well I cakap ni semua secara umum je. Heh.

Truthfully, aku tak ada perkaitan secara langsung pun sebenarnya dengan pihak yang dituju, tertuju, dan taknak kena tuju.

Let say, I am just a passerby here. And I just need to let go of these, berat. Kalau tak duk rasa bangang sorang-sorang. Isu ni mungkin sepatutnya dah lapuk pun. Like I said, aku tiba-tiba je ter-melalui perkara ni. So, yeay! Habis pun entri.

Chill lah. Use your brain, and mind your manners please.

Oke, sekian terima kasih. Fuhh.

2 comments:

Azizah Alwi said...

Jangan Risau.Luahkan apa sahaja yang terbuku dihati.Ada blog pun jadilahkan? tak mampu nak tegur secara berhadapan at least kongsi dekat blog ada jugak yang baca.Maybe dari situ boleh dpt sedikit input.Am I right? :)

Pisey said...

cik zizah
Sebenarnya memang tuju untuk manusia di blogosphere, haha. Tak kenal, tak ada kaitan. I just happened to be a reader/observer of the situation. Noworis, dah berlalu (;