Lailatulqadar Ramadan 1438H

Aku sangat percaya tentang doa yang diangkat malaikat terus ke langit Tuhan pada malam lailatulqadar. Cuma berapa banyak tenaga dan kerajinan diri itu yang jadi penentu.

Ada orang kata malam tu akan tenang dan sunyi je. Most people will fall asleep. Mungkin juga hujan renyai-renyai. Dan esoknya langit cerah, putih. And people say it will be on malam angka ganjil (21, 23, 25, 27, 29).

Wallahualam.

Gandakan amal dan berbuat baik untuk 10 hari terakhir Ramadan. Kalau jatuh pada hari terpilih, you'll be rewarded 83 years of deeds.

Usaha tangga kejayaan

Kepala aku aku kira agak kompleks. Atau mungkin sebenarnya biasa-biasa je. Tapi dah kepala (read: otak) aku sendiri, tentulah aku saja nak exaggerate cakap kompleks bagai.

Aku mempunyai masalah untuk melipat kain baju secara istiqamah kalau baju-baju ni semua berterabur. Aku kena susun satu persatu: ni baju siapa, ni baju kena betulkan dulu sebab terbalik dan sebagainya. Lepas dah susun, baru aku lipat satu persatu. Tapi ni aku cuma boleh praktik bila aku duk rumah sorang-sorang. Kalau tak nanti kakak cakap dah kenapa nak susun-susun dulu macam tu. Lipat je.

Maka masalah aku tak boleh tengok keadaan yang asalnya selerak dan terus kena terjah buat ni, jadi masalah besar waktu aku mula kerja makan gaji dua tahun lepas. Sebabnya foundation company tu tak cukup clear dan bagus. Management kacau bilau. Back to point di perenggan pertama, kepala aku kompleks. Oleh itu benda ni jadi satu beban. Dan sampai satu tahap aku dah tak boleh hadap. Sebab tiada kemahuan untuk berubah oleh pihak atasan.

Lepas aku berlalu pergi tiba-tiba je macam-macam pula perubahan dia buat. Haha. Amazing. Punya la dia tak nak mengaku keperluan untuk perubahan-perubahan itu dilaksanakan untuk kelancaran urusan kerja untuk lebih produktif.

Aku lupa sama ada aku pernah cerita atau tak. Lepas aku notis nak berhenti kerja tu, ada lagi dua bulan sebenarnya kena masuk kerja dan buat handover apa patut dan membantu kerja apa patut. Akan tetapi selepas cuma dua minggu, pihak atasan terus suruh aku balik. That morning, kereta aku tayar pancit buat pertama kali seumur hidup. Petangnya, kena suruh balik dan pulangkan terus segala barang syarikat. Haha. Amazing. Lepas delete kerja peribadi aku untuk pembaikan sistem syarikat dari laptop dan sharing files, aku pulangkan laptop kepada admin.

Tapi gaji aku masih jalan je. That's one of a good trait dari pihak atasan. Tak pernah berkira untuk duit gaji. Plus, aku yang notis dulu. Maka memang aku entitled untuk duit gaji dua bulan. Kalau mampu undur masa balik, aku kalau boleh taknak kerja terus kat situ. Because it affected me in a bad way. Aku jadi kurang yakin dengan diri dan kepala fikir aku memang not good enough and unfit to be in working environment macam tu.

Some say and especially family cakap why why. Aku memang tak boleh nak jawab why. Kalau ikut hati dan firasat aku, dua bulan awal lagi aku nak berhenti dah. Sebab aku tak suka. Dan makan diri bila buat benda tak suka. Sebelum aku hantar surat berhenti, dua minggu akhir tu memang nak bangun dari katil pun tak larat. Memang terduduk termenung fikir bila nak gerak pergi kerja ni. Mungkin aku crybaby bab kerja ngan orang ni. Atau mungkin bukan dengan majikan yang tepat. Wallahualam. Benda paling aku tak suka pasal diorang ialah, lack of appreciation and tak ada thank you pun. Like seriously? Aku dahla bab hati ni deep je. Sobs.

Tajuk asal tadi usaha tangga kejayaan. Aku macam dah melencong macam-macam pula. Banyak benda nak tulis sebenarnya.

Ramadan kali ni, best. Alhamdulillah. Banyak nikmat. Nikmat berbuka dan bersahur sorang-sorang pun dah dirasai dengan seronok. I really enjoy my own company it seems. Kena usaha lebih untuk punya tempat tinggal sendiri and strive for what I really want yang melengkapi hidup seorang manusia yang baik. Paling utama, ingin selalu dekat denganMu ya Rab.

Thank you for all you love.

Ramadhan Kareem 1438H

Alhamdulillah for another Ramadhan.

Setiap kali nak Ramadhan mesti berdebar-debar fikir sempat ke tak ni? Sempat ke tak ni nak jumpa Ramadhan?

Betul-lah Ramadhan memang special.

Tapi Tuhan tu supposedly 24:7 duk dalam hati, kan?

Hati, kau apa khabar?
*kesat air mata*

Tiba-tiba banyak entri

Kepala duk serabut sebenarnya. Saja keluarkan sikit cebis-cebis yang timbul.

Night!

Cuma cerita pasal menyalak, comelnya anjing dan pegang anjing

"Wuff! Wuff!"

Siapa yang kenal bab gila aku tentu tahu betapa terernya aku tiru salakan anjing. Sampaikan kalau kau tak tahu tu bunyi dari mana, kau akan fikir ada anjing betul kat sebelah.

Tak la. Aku bukan anjing.

Kat hostel dulu sorang kawan kalut berlari tutup pintu bilik lepas dengar bunyi salakan hahaha. Waktu ni aku duk testing suara ngan membe lagi sorang. Saja main-main. Kawan yang berlari kalut tutup pintu itu turut dibantu oleh lagi sorang kawan yang join kalut, tahan pintu.

Yang lain-lain termasuk aku tercengang tanya kenapa? So kawan pertama jawab "Saya dengar bunyi anjing la dekat sangat. Takut!". Kawan kedua pula jawab "Saya tengok dia kalut runsing tutup pintu so saya tolong la sekali."

"Hahahahahahahahahahahahha."

Masa duk Alam Impian, kakak aku selalu suruh aku sound anjing rumah depan tu sebab suka buat bising. And it works. Buat suara lagi garang. Sebabnya suka menyalak tak berhenti dan tuan rumah dia buat dunno je memanjang.

Aku pernah belai dan pegang dan tepuk-tepuk anjing masa kat Rome. Nama dia Mona. Spesis yang saiz agak besar. Kalau duduk kat kerusi, dia macam paras bahu. Kalau berdiri memang kepala dia kat pinggang. Aku lupa spesis apa. Kalau google aku rasa lebih kurang golden retriever.

Saja je tulis entri ni. Aku rasa anjing ni macam kucing. Comel.

Anak saudara aku si Imran tu selalu je nak pergi pegang anjing sebab dia kata comel sangattt.

Berbalik kepada bab pegang anjing tu. Masa tu terpaksa. Sebab satu Mona paling suka bergesel dengan aku berbanding kawan-kawan yang lain. Masa tu menyewa kat homestay tu, travel berlapan; 6 perempuan dan 2 lelaki. End up aku 4 perempuan yang kena bergilir kawal Mona setiap kali nak lalu masuk rumah.

Anjing yang agak cerdik. Hari pertama sampai je dia menyalak bukan main. Lepas tuan dia dah kenalkan kitorang kat dia, rileks je dia. Tapi terlebih pula manja nya. Tiap kali sampai, aku kena rapatkan diri ke pintu pagar sebelum diorang ni buka kunci. Kasi dia bau dulu dan berhenti menyalak. Lepastu nak kena jalan perlahan-lahan,stop bila dia pusing-pusing bergesel. Jalan lagi sambil yang mana takut dengan dia jalan jauh-jauh cepat masuk rumah.

Mona, Mona. Tuan rumah kata dia bagi nama tu sebab manja. Dan maksud nama tu bukan benda yang elok. Dan kitorang tahu lepas dah nak balik. Haha. Dek duk sebut-sebut sangat mona mona tu berhari-hari sambil cuba ajuk cara tuan rumah sebut, sampai sekarang kitorang kalau jumpa duk sebut:

"Mow-na. Mow-na." Rindu juga.

Macam terbiasa dengan babi!

Sejak kebelakangan ni aku punya mulut macam ringan je nak sebut "Babi!" "Babi la!"

Padahal benda normal yang dipakai kalau aku berseorangan driving dan bertemu pemandu biadap adalah perkataan bodoh.

Benda ni macam satu perkara yang merisaukan. Jumpa babi pun aku tak pernah. Jumpa orang bodoh, bengap atau low common sense dah selalu.

Aku kena rajin istighfar dan berselawat bagi menangani masalah ini.

Bulan lepas selepas menonton beberapa recording Muslim people pegang anjing, ada kemahuan nipis untuk membelai haiwan comel berbulu itu. Though I must say, aku tak tahu kenapa aku selalu cakap bulldog comel bila tengok kat tv. Bila ditanya aku jawab comel giler sebab dia huduh. Ironic.


Puasa Rejab, Syaaban dan Ramadhan 2017, 1438H

Lagi beberapa hari dah nak masuk bulan Ramadhan. Tahun ni paling haru ialah aku tak berlatih puasa lagi. Makan je kerjanya dan berat badan semakin bertambah. Aku macam biasa salahkan kenapa rajin sangat masuk dapur dan pandai memasak. Sekurang-kurangnya kalau tak pandai memasak, makan sikit dah tak habis. Ni tak. Masak punya la sedap. Hmm.

Bermula bulan Rejab, ramai di sekitar kita akan mula berpuasa pada hari Isnin dan Khamis. Bagus diorang ni. Kadang-kadang tu hujung minggu pun diorang berpuasa.

Yang mana masih belajar dan berstatus seorang pelajar, kebiasaannya diorang akan memilih untuk berpuasa pada hari yang ada kelas. Hujung minggu tak boleh sebab nanti member hostel makan mi segera, kunyah biskut, teguk kopi dan sebagainya. Kalau puasa time hari ada kelas, waktu senggang boleh tidur dan cuma pergi solat di surau. Takkan pulang ke bilik selagi kelas belum tamat. The idea is to see less food before buka puasa.

Bagi yang bekerja pula, ah korang faham la apa yang aku nak sampaikan.

Ada dua kategori sebenarnya mereka yang berpuasa bertungkus lumus ni. Terutamanya yang berkalut di bulan Rejab dan Syaaban:

1) Memang spesis rajin puasa sunat.
2) Lambat ganti puasa (hahahahaha).

Kebanyakan yang aku kenal berada di kategori nombor 2 hahaha. Dan aku pun selalu juga kalut bersama sebab selalu lupa dah berapa hari ganti dan sebagainya. Jadi aku akan ulang balik ganti berlebih-lebih.

Oleh kerana tahun lepas aku macam dapat hidayah lebih dan habiskan semua puasa nazar, puasa ganti awal lagi lepas bermulanya Syawal, dan ingatan aku agak bagus selepas berkali-kali ingatkan diri "Kau dah habis ganti ni. Dah habis ganti semua puasa wajib. Ingat ni", maka tahun ni dengan keadaan yang selalu lapar, aku tak ambil momentum bagus pula untuk bertemu Ramadhan.#

Not a good thing juga lah untuk aku sebenarnya. Heheh.

Apapun, selamat habiskan ganti puasa, selamat teruskan puasa sunat dan selamat menyambut Ramadhan 1438H. Semoga semua usaha kita diberkatiNya.


Ku lari ke hutan, ku terjun ke laut

Ada kalanya kehidupan sungguh menggembirakan dan membuahkan syukur yang panjang. Ada kalanya kehidupan merusuh dan hampir saja padam nyawanya.

Turun naik iman.

Dulu, aku tak pernah berasa susah untuk sujud ke Tuhan. Bukanlah aku tidak lagi mempercayai Yang Hak. Cumanya dari segi praktikal, pengetahuan agama yang ada seperti cuma sebuah ilmu. Amalnya ke laut. Dan perasaan ini sangat berat.

Kita hidup dalam apungan rasa dan informasi yang kita kumpulkan sendiri.

Ada orang dia boleh positif 24-7/365.

Kalau tanya aku, dalam seminggu mungkin ada satu dua hari yang aku rasa boleh tahan. Jadi sebulan ada 8 hari, darab 12 jadinya purata hari elok aku cuma 18%, mengalahkan markah addmath aku waktu di Tingkatan 5. Kalau di Tingkatan 4, 18% dah cukup banyak kerana selalunya aku cuma dapat bawah 10%.

What are my goals? Persoalan sama.

Aku bukanlah manusia yang mudah nak meletakkan fokus cuma pada satu benda, melainkan ia tentang manusia seperti seorang kekasih atau seorang muse. Yang itu aku cuma boleh ada satu. Untuk hal lain, sekejap aku nak menulis, pandang kain pasang aku rasa nak menjahit, pandang handphone rasa nak usha youtube dan sebagainya.

Kalau aku teruskan menaip ni macam-macam perkara pula bakal timbul. Eloklah aku beradu dulu.


Random at 4

Putaran demi putaran berlalu. Manusia yang semakin ke hadapan terus maju meninggalkan manusia yang masih jatuh tenggelam. Sebab-sebab untuk meneruskan kenidupan. Pelbagai persoalan terus menerjah tanpa henti.

Aku perlu tidur.

Kita hidup sibuk mencari sebab

Sebab apa kena cari sebab sebenarnya?

Perubahan dan fasa-fasa berkaitan (atau tak)

Kadang-kadang kita paling mahu nak ke depan, tapi ada perkara-perkara yang akan menarik kita kembali ke belakang. Terlalu awal nak terbang pun bukan benda yang bagus kalau sayap kau pun baru sebelah. Setakat berjalan seret sikit-sikit tu boleh la. Lepastu berhenti dan rehat. Baiki apa patut. Cuba lagi lepastu.

Bila sayap dah ada di kiri dan kanan, belajar terbang baik-baik. Terbang pun bukan boleh sentiasa di atas. Kau kena pandang bawah juga. Tanda mana rumah asal kau. Nanti kalau dah jauh dan lama sangat terbang, tak pasal-pasal menjunam jatuh entah mana-mana bila dah penat. Ataupun kau hebat terbang lama, hinggap di tempat yang tersangat tinggi. Sunyi lah kalau sorang-sorang cuma.

Tahun ni aku 28 tahun. Hari ulang tahun kelahiran tinggal lagi 16 hari. Tahun lepas aku dalam tempoh depresi yang sangat tidak menarik. Bangun, tidur, bangun, tidur. Itu saja yang aku boleh layankan dalam tempoh waktu tu. Memang betul-betul layan je segala arus masa tu. Tak buat apa.

Kalau suruh tenggelam balik dalam rasa yang sama aku memang tak mahu.

Selaku manusia, kita bukannya langsung tak ada orang yang sudi mendengar. Cuma manusia-manusia pilihan yang kita percaya tu lama-lama berkurang dan pergi meninggalkan sini. Manusia ini ramai, tetapi yang kau pilih, yang kau percaya dan mahu cerita dengan itu bukannya ramai. Mereka-mereka ini seperti sebuah rumah untuk kau berteduh bila perlu. Apa kau rasa kalau tiada lagi tempat tinggal?

Atau kadang-kadang manusia tu ada je. Cuma dah tak sama.

Hidup ini selamanya tentang pilihan

Ada banyak benda yang bermain kat kepala. Masalah dunia, masalah negara, serta masalah yang melibatkan keluarga dan diri. Kalau asyik berfikir saja dan termenung haru sampai bila pun tak habis.

2017 nampak macam bagus pada awalnya. Biasalah tahun baru semangat bukan main. Lepas seminggu dua, ada benda berat kembali tarik aku ke bawah. Berat. Tapi kawan-kawan aku cakap, manusia ni ada tempo masing-masing. Ada yang laju, ada yang perlahan. Sentiasa tahu kat mana diri kita dan terus berusaha je.

To my surprise, ramai juga manusia yang masih pertahankan impian dan cita-cita mereka. Bila aku kongsi aku rasa macam nak itu, nak ini. Mereka jawab;

"That's good/cool/awesome/great. Buat je. Boleh punya."

Jadi, nak ke taknak?

Hidup ni memang tentang pilihan kan. Lepas buat pilihan, kau kena tegas dengan apa reaksi kau terhadap perkara sekeliling yang mungkin terlalu mendamaikan atau membunuh. Tu je.

People come and go II

I've been meeting many people in 2016. From different background, interests and many more. I went farther out of my circles because well, some of the circles decided to throw me out too. Went extra miles on helping a few dear friends during their moving phases but then some decided to drifted away too. Restless and breathless.

Ada benda yang aku sebenarnya sampai sekarang boleh je cakap belum redha sepenuhnya, tapi sebab dikurniakan manusia-manusia baik yang menetap je dengan jiwa aku yang rapuh rabak kacau masa tu, aku sangat bersyukur. Bertuah bila dapat kawan-kawan yang duk pesan;

"Letgo je. Letgo. Ko simpan nak marah tak puas hati lama pun apa boleh dapat. Letgo je. Biar."

Must have been deleting every memories that have contributed to my heart breaks part by part during the recovery phases. I no longer care too much about those who left. Though well, I still do care about them. I just believe when people decided to leave, they must have got better choices ahead. Be it.

I have always been the one who stay. Still want to be that person. It's just that the heart is a lot calmer and rational. So I believe I am more prepared to face whatever challenges await.

Sekali sekala pura-pura dah cukup kuat apa salahnya. Haha. Ha.

Tak ada entri tajuk sama nombor satu pun aku rasa sebenarnya. Cuma aku pernah tulis perihal penat hal ni kat sini.

Merujuk kepada entri tu juga, aku dah dermakan lebih sepuluh ekor binatang berbulu dan anak patung yang aku duk simpan, simpan tu kepada yang lebih memerlukan untuk buat teman tidur, menangis,  lap air liur basi, nak tumpahkan susu dan sebagainya waktu balik kampung seminggu bulan Disember. Masa nak hulur tu hampir juga berlaku sesi tarik menarik teddy bear yang aku dapat masa belajar di UniKL MFI. Alhamdulillah dapat bertukar tangan dengan jaya.

Aku masih tak boleh buat tak endah kat orang sebenarnya. I just care too much. Memang tak boleh nak ubah. Hati tisu pun lantaklah. Biar jadi penyayang selamanya. Penyayang yang berhati tabah. Amboi kemain.

I'm just here. Yang mana rasa baru nak berkawan ke apa ke, jom la berkopi ke ngeteh ke. I'm here. Will always be.

Sebulan lagi umur aku kalau ditambah dua angka tu, akan jadi 10. 1 + 0 pula jadi 1. Wow, still young. Okay enough merapu. Daa.

Just do it

Even when the universe said stop, just do it.

You'll succeed eventually.
Yes, you.

You can do this.

Bismillahirrahmanirrahim.
Forgive me of my sins from today, the days before and the days after. Protect us from the torture of hellfire. Protect us from the disaster of today, days before and days after. Dear God, may this be the greatest decision I have ever made, for the people I love, even when they themselves could not see the good in it yet. Guide me God. Don't let me went astray. Hold me God. Don't ever let me fall. Catch me God. If I fail and fell, really please catch me and put me back on the grant. Allow me to be among the humble ones. Allow me to work toward my dreams. Allow me to do what I really need to do. Grant me great health and give me time God. There's so much I want to do. There're so many hearts, souls and lives to be saved. And I really really want to do this. Help me God. Amin.

Yeah typing my prayer in an entry.

I really need to guide myself back on His path. 

Did you know that the translation of the prayer you say before eating, actually includes the word "save me from the torture of hellfire"?

Some moments are perfect, some moments are not

It's 2017.

I wonder if the heaviness from 2016 will appear again. I hope not. I don't have the energy to go through that weird freaky bad phases again.

Bismillah. May this be a good fight. A worthwhile one to struggle.

May there be winnings.