Hijrah dan Neelofa

Cantik betul Neelofa ni serius tak tipu. Kalau tak silap dulu masa Minggu Bahasa MRSM se-Malaysia 2003 dia ada datang sekolah aku. Tingkatan 2 pun dah comel. Aku usha je dari jauh. Sebab kawan-kawan laki duk sebut-sebut nama dia.

Waktu minggu bahasa tahun kemudian, ada je kawan aku yang usha cari dia lagi. The years after dia pun sama satu sekolah dah dengan Neelofa. Haha. Baik sampai sekarang. Tapi bab cari mencari waktu minggu bahasa tu memori aku tak berapa kuat pasal nama budak perempuan comel tu sebetulnya nama apa. Tapi muka yang comel tu seingat aku memang nama Neelofa. Sebab budak-budak perempuan pun semua duk sebut nama dia sepanjang minggu tu.

Neelofa dah berhijrah ke arah lebih baik. Dah comel, hijrah ke arah kebaikan. Bertambah seri dah. Aku pun mula-lah follow Neelofa ni kat Instagram. Dulu aku tak follow walaupun kagum dengan segala bisnes dan kecomelan dia sebab orang selalu duk cakap dia seksi lah itu lah ini lah. Aku kalau boleh taknak baca komen-komen karut manusia yang banyak masa duk kompelin pasal orang ni. Sebab nanti duk terfikir-fikir, entah-entah join cakap sekali. Alhamdulillah untuk changes dan hijrah yang ini. Dia pun baru balik Umrah. Sepanjang dia duk Tanah Haram dan ada upload gambar, aku tak tahu sehari berapa jam aku duk tatap Instagram dia saja. Tak lupa Instagram Saiful Nang yang turut paparkan gambar-gambar sewaktu di Tanah Haram beliau. Sangat cantik koleksi SN ni.

Berbalik kepada Neelofa. ABPBH 2014 haritu aku tak tengok pun. Sebab aku lupa aku duk buat apa. Lepastu saja main tukar channel kat TV dan eh dah habis dah pun. Padan muka. Siapa suruh tekan 103 setahun beberapa kali je sekarang ni. Tahu-tahu Sam naik pentas menang ABPBH 2014. Walaupun aku tak ikut apa sangat pasal anugerah ni tadi, aku tak tahu masa tu kenapa macam ala nak tengok Neelofa. Oleh kerana dah follow akaun Instagram beliau, aku pun dengan bijak dan berhemah capai telefon pintar dan mula scroll gambar beliau. Senyum. Baju dia cantik. Fafau pun comel duk senyum bersama. Ramai duk puji terserlah kewanitaan perempuan Melayu si Neelofa dengan baju dia pada malam anugerah tu. Aku tak kisah pun komen orang lain. Pasal aku sendiri pun suka tengok. Comel. Sopan. Tudung simple je. I like it.

Point aku sebenarnya nak cakap kita ni kalau nak berubah ke arah lebih baik boleh je. Berubah! Bertukar! Cuma nak berperang dengan hati yang dah semakin hitam ni je benda paling susah pun. Nak lawan kemalasan bukan mudah sebab duk rasa malas dan tak bermaya. Dan aku tak rasa untuk beliau berubah tu pun semudah makan ais kacang. So sebab aku duk amaze dengan Neelofa ni, aku kena setting dalam kepala,

'If Neelofa can do it, why can't I?'


4 comments:

sharamli said...

Orang kelantan memang semua cantik. Eh.
haha

Pisey said...

Terima kasih. Tapi saya mix Kedah 😁

Alip Apai said...

Apa instagram kau? Nak follow:D

Pisey said...

Haha. Singgah terus minta acc. I found yours bit it's empty. Maybe kamu cuma aktif kat Twitter or it's no longer that acc. Tak cantik macam Neelofa pung. 'annamattcobb' k bai