The strength

Kekuatan kita-kita yang kerdil ini cuma doa. Doa pula harus yang paling jujur untuk dikirimkan pada Dia, Tuhan Yang Satu. Kalau setakat ramai-ramai bicara itu ini kutuk itu ini pun takkan ke mana. Sama-sama palit dosa. Sebelum demonstrasi lagi dah hura-hara macam-macam perkara. Dari otak yang malas fikir pasal politik pun nak kena seluk dalam korek sama-sama. Dengar cerita itu, dengar cerita ini. Yang ini tunjuk gengster, yang itu tunjuk power. Gebang sana, gebang sini. Penat.

Yang jadi mangsa ialah kita yang di bawah. Dalam apa-apa perkara pun. Siapa-siapa pun yang jadi pemimpin kerajaan menten atau pembangkang naik ke, masing-masing akan nak jaga kepentingan masing-masing. Kalau kau jadi presiden dan ada kuasa nak lantik naik presiden, mestilah kau nak pilih orang yang rapat dengan kau. Yang boleh sama-sama jaga kepentingan yang kau suka. Nafsu. Bisik-bisik neraka ni iman je boleh kawal. Tapi kalau agama pun awak orang letak jauh sangat, susah lah awak nak pegang tali ke jalan yang lurus.

Kalau yang terang-terang salah kenapa nak sembunyi tutup lagi. Dah tahu kekurangan kenapa tak naiktaraf jaga baik-baik. Takkan lah tak pandai fikir cara bagaimana pula nak kekalkan kedudukan. Anak-anak muda, orang-orang tua semua penat. Penat lah awak kalau awak asyik-asyik di takuk lama. Lepastu awak ingat kitorang semua ni bodoh sangat. Awak ni, pakailah akal tu. Jangan bodoh sangat.

Sakit hati tau awak layan saya macam ni. Saya ni diam-diam je. Bukan je tahu buat keputusan sangat. Tapi awak jangan ingat saya tak tahu awak main belakang saya. Bukan jujur pun. Kalau awak still macam ni, saya kahwin dengan orang lain je awak. Try dulu tengok macam mana dia nak layan saya. Keputusan tu, saya yang pegang. Kalau lepastu suami saya pun curang, saya minta cerai lah. Saya cari yang lebih baik. Benda-benda macam ni awak tak fikir ke awak? Tolonglah. Bukan saya tak suka awak langsung.

Tak tahu siapa betul siapa salah. Tak ada orang yang sempurna pun. Kalau ada yang betul-betul nak mentadbir sesempurna mungkin, contohilah Rasulullah S.A.W. Siapa-siapa pun kalau tak reti nak jaga agama sendiri, wajib-wajib lah korup. Jangan sampai agama pun awak nak jaja jual.

Dosa jadi pemimpin ni besar, tahu?

2 comments:

Anonymous said...

bekengnyo...betul2...

-kakak yg comel-

Pisey said...

Kakmi
Hehe. Bersemangat!