In the name of manners

Jarang untuk menjumpai mereka yang cukup manners serta akhlak budi pekerti lengkap dengan hanya darah keturunan. Contohnya kalau berdarah bangsawan tak semestinya berkelakuan seperti bangsawan. Yang berperangai binatang pun macam jualan lambak bersidai sepah di sini sana.

Manners adalah perkara yang kena belajar sendiri. Pakai akal yang Tuhan bagi molek-molek. Jangan hanya tahu nak ikut kemahuan/perasaan sendiri saja orang lain tak boleh pakai. Pesen tak boleh terima teguran pun ramai. Tolong la. Pandai-pandai lah hidup. Jangan sampai hidup orang lain pun disepah bersama.

Aku dah malas nak hurai pasal common sense. Sebab yang tak reti guna bilik air pun tak boleh nak bilang dengan jari untuk floor aku saja contohnya. Entah reti basuh sendiri punya ke tak.

Ibarat kau bawa kereta. Kau dah memang handal gila dah. Tapi ada manusia lain yang perangai bawa jenis macam mabuk/gila. Pesen tak reti hormat orang lain. Pesen tak reti disiplin jalan raya. Mati juga kau walaupun berhemah macam mana pun.

Sekian.

7 comments:

Miss ... said...

btol sokong ko..

Amal said...

oh. aku pun benci kalau part bilik air. kamon lah. perempuan kut. jaga lah bilik air bersih-bersih. ye dak?

dish said...

haha ayat last.
defensive driving.

miya said...

ehem. kak, jom join cari menantu? haha

jo said...

jadinya macam mana ni....?
aku nak kena berhemah ke tak payah? hehehe..

Is said...

angkat tangan.
"kawe setuju mek!"

busuk said...

setuju. tepat sekali!