courage story

mencari keberanian dalam diri sendiri adalah antara benda2 susah yang cikgu tak ajarkan di sekolah dalam silibus pembelajaran. samada kau tahu kau di jalan yang benar mahupun tidak pun, kadang2 akan ada masanya untuk kau rasa takut2 untuk bertemu strangers sebagai kawan baru contohnya.

kalau tanya aku, banyak benda aku takut boleh berdetak jantung rebah ke lantai. seperti menanti giliran untuk dipanggil ke kaunter bank. kalau buat novel, aku boleh karangkan ayat;

"peluh2 jantan mula kelihatan di wajah comel beliau. degupan jantung kian pantas. kadar turun naik dadanya begitu jelas sekali membuktikan debaran yang ditanggung. matanya melilau ke segenap sudut ruang berpenghawa dingin itu. kemudian ditala ke skrin digital yang memaparkan nombor giliran seterusnya setelah bunyi nada TING kedengaran"

heh. bila menghadap sesuatu yang tak pasti. macam juga bila kau ke sana ke mari. we don't just greet every single person we met along the way. kadang2 bila kau senyum orang tak balas senyum tapi masam muncung mencuka pandang semacam pun kau dah tergugat sendiri. ada nasi terlekat kat dahi kau ke? atau bila kau tegur orang bagi compliment tapi end up tak dapat reply yang diharapkan.

tapi at least kau berani dude!

macam gaya aku lepas drive. masih ada sisa berbaki bagi vibration dekat jantung aku. tangan pun terketar2 macam masuk iceworld. siapa suruh lama sangat tinggalkan stereng tu? bila dah terlebih berani kereta pula tak ada. heheh. mengada.

ironinya; aku pun tak tahu apa maksud ironi. berani cuba guna! haha.

"saya budak baru belajar,
kalau salah jangan kejar"

wah. berbakat juga aku ni.

20 comments:

Ries Lee said...

aku pun konpius dgn maksud ironi.

h.a.n said...

cube mencari maksud jangan kejar :)

seKut taWar said...

iron-i...maksud dia
sterika saya...




weh..jom g anta lumut...aku nk mtk burung puyuh 2nd...hehehe

sharamli said...

kal0 nak kejar jgk?

oranglidi said...

HEHE.. sekut tawar.. asik nak jmpa lumut je. ade ape2 ke?

wa belum paham , peluh2 jantan tu apa?

~0~ said...

bm mmg aku truk skit...ironi xtau aku...iron tau la

i'msosupernotcool said...

ironinya kau mmg berbakat menulis pantun..
cenggitu?

jo said...

bawak kereta kena selalu. hari-hari. barulah nak cilok sana sini tak rasa bersalah.

Cik Biol said...

jom kejar pisey wakakaka

pisey said...

to encik ries.

kan?
aku suka guna tapi.pastu mula la nak ragu2.haha.

pisey said...

to han.

hek eleh.nak kejar cakap la dear.haha.

pisey said...

to peja.

tlg amik bg pihak aku leh?haha.aku mano buleh tubek ma.duk umah mak sedaro dengan sopan comel ni.

haha.

pisey said...

to cik sharamli.

ish.aku kejar kau dulu.pergi updet cepat!!

pisey said...

to oranglidi.

peja tu memey.tokleh lepo tu.
haha.

peluh jantan.
aku pun tak tahu!

pisey said...

to 0.

ehem2.
terer bi la ni kan?
kan?
kan?

ke mandarin?
ni hao ma!

pisey said...

to encik cool.

aku bajet ko tahu maksud ironi.
kan?

hahaha.
gila dah pening dengan apa aku tulis.haih.

pisey said...

to kak joLIE.

tu la pasal.lu kasi gua cilok lu punya kereta angkat sini baik punya boleh?

hah.menulis selalu pun tunggang langgang lagi ni apa kes.haha.

pisey said...

to cikbiol.

pergi main jauh2!aku pikap nada jom kejar pisey tu mcm mengerikan lah.mmg aku nak lari.

ah.
nak pos emel kat ain dan tidur petang.lalalala.

kawie2020 said...

aku pon x tahu gak ironi tuh..

hidup mesti berani.. hehehehhehe

pisey said...

to kawie.

ironinya;
aku pun tak tahu nak berani macam mana lagi.

haha.